SELAMAT DATNG KE HALAMAN DYMM SULTAN MELAKA DARUL ISLAM

SELAMAT DATANG KE HALAMAN DYMM SULTAN MELAKA DARUL ISLAM

Friday, 19 July 2013

D.Y.M.M. SULTAN MELAKA DARUL ISLAM


SEJARAH RAJA KESULTANAN MELAKA DARUL ISLAM
BERULANG KEMBALI SELEPAS 613 TAHUN
(D.Y.M.M. TUANKU RAJA NOOR JAN SHAH IBNI AL-MARHUM Y.A.M. RAJA TUAH SHAH)
D.Y.M.M. SULTAN MELAKA DARUL ISLAM
MENERIMA PENGIKTIRAFAN SEBAGAI "SULTAN MELAKA DAN PERAK" DARI 
SAMPEJANDALEM HINGKANG SINOEHOEN KANGDJENG
SINOEHOEN PAKEO BOEWONO XIII
SUSUHUNAN KARATON SURAKARTA HADININGRAT
,
BALUWARTI –SOLO,INDONESIA
 YANG MERUPAKAN SULTAN / PEMERINTAH DI KARATON SURAKARTA HADININGRAT (DAHULU DIKENALI SEBAGAI PALEMBANG) YANG MERUPAKAN KERAJAAN ASAL USUL SELURUH RAJA RAJA DI MALAYSIA HARI INI  )


                   ( FAKTA : Asal Usul Raja Raja di Tanah  Melayu )


Menurut Sejarah Melayu, selepas kejatuhan Empayar Srivijaya di Palembang pada abad ke-14,  keluarga diraja Srivijaya yang terselamat telah melarikan diri ke pulau-pulau sekitarnya yang masih setia kepada Srivijaya.
Pada tahun 1324, seorang putera Srivijaya bernama Sang Nila Utama menawan Temasek dan membunuh gabenor yang dilantik kerajaan AyuthayaTemagi. Baginda kemudiannya mengasaskan kerajaan Singapura lama. Baginda terus memerintah selama 48 tahun dan kekuasaannya diiktiraf oleh satu utusan dari Maharaja China pada tahun 1366. Baginda secara rasmi bergelar Sang Utama Parameswara Batara Sri Tri Buana, Batara Sri Tri Buana bermaksud "Yang Dipertuan kepada tiga dunia" melambangkan kekuasaannya ke atas Palembang, Bintan dan Temasek.
Baginda mangkat pada tahun 1372 dan digantikan oleh anaknya, Paduka Sri Pekerma Wira Diraja (1372 – 1386) dan cucunya, Paduka Seri Rana Wira Kerma (1386 - 1399).
Pada tahun 1399, cicit Sang Nila Utama, Dharmaraja menaiki takhta kerajaan Singapura dengan gelaran Paduka Sri Maharaja Parameswara. Bagaimanapun, pada tahun 1401, baginda telah melarikan diri dari Singapura selepas serangan tentera Majapahit yang berkomplot dengan Bendahara yang belot, Sang Rajuna Tapa.

                   (Mendirikan Kesultanan Melaka)

Parameswara melarikan diri ke Semenanjung Tanah Melayu untuk mendirikan penempatan baru. Di Muar, Parameswara dikatakan berhasrat mendirikan negeri barunya samada di Biawak Busuk atau Kota Buruk. Bagaimanapun, setelah mendapati Muar tidak sesuai baginda membatalkan  hasratnya dan meneruskan perjalanan ke utara. Di tengah perjalanannya, baginda dikatakan singgah di Sening Ujung (nama lama Sungai Ujong) sebelum sampai ke sebuah kampung nelayan di muara Sungai Bertam (nama lama Sungai Melaka). Di sinilah baginda mendirikan ibu kota baru untuk negerinya dan menamakannya Melaka. Menurut catatan Sejarah Melayu, di sinilah baginda melihat seekor kancil menendang seekor anjing ketika baginda berehat di bawah pohon Melaka. Menganggapnya sebagai tanda "tuah", baginda menamakan negeri itu Melaka.
Negeri Melaka kemudiannya meneruskan warisan Srivijaya sebagai sebuah entiti politik Melayu di kepulauan Melayu.
Parameswara yang menjadi raja Melaka ketika itu dikatakan menyedari bahawa usaha untuk memajukan Melaka adalah dengan memperkembangkan Islam kerana pedagang dari Gujerat , India dan pedagang Arab dari Timur Tengah ramai berdagang di Nusantara. Oleh itu, menurut cerita itu, Parameswara berkahwin dengan Puteri Ratna anak Sultan Makhdum Alaiddin Malik Muhammad Amin Syah II, Raja Perlak dan memeluk Islam pada 1414. Baginda Parameswara kemudian memakai gelaran Raja Iskandar Shah.
Tanggapan yang umum itu berasal daripada tanggapan bahawa Parameswara dan Sultan Megat Iskandar Shah adalah tokoh yang sama. Kajian telah menunjukkan  bahawa kedua-dua nama itu adalah dua tokoh yang berasingan (Wang Gungwu, 1968). Sebenarnya, Parameswara telah mangkat pada tahun 1414. Menurut laporan Ma Huan, Megat Iskandar Shah memeluk Islam ketika berumur 72 tahun kerana mengahwini puteri Raja Pasai dari Sumatera
Melaka kemudiannya telah menjadi satu pelabuhan perniagaan yang terpenting di Asia Tenggara di mana kapal-kapal perniagaan dari pelbagai bangsa berhimpun.
Pengiktirafan armada Laksamana Cheng Ho terhadap Melaka semakin menguntungkan Melaka. Cheng Ho atau Zheng He seorang yang berugama Islam. Nama asal Cheng Ho ialah Ma He. Ma bermaksud Mahmud. Ketika itu China ditadbir oleh Maharaja Yung Lo.
Kekuatan Kerajaan Melayu Melaka semakin terserlah di zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah ( 1446- 1459 M) .Tenteranya berjaya menyekat serangan-serangan tentera Siam. Keadaan negara negara menjadi tenang dan kedudukan politiknya pula stabil.SULTAN MELAKA PERTAMA
1390-1414Makam Keramat Sultan Iskandar Shah 
di Fort Canning Park (Bukit Larangan),Singapura
(Marhum mangkat pada tahun 1420M)


Sepetang di Singapura
pada 18 Julai 2013 


Makam Habib Noh dan Masjid Muhammad Saleh
di Singapura


_______________________________________________________________________

SELAMAT DATANG KE MAJLIS JAMUAN HARI RAYA 2013
BERSAMA
DYMM TUANKU RAJA NOOR JAN SHAH IBNI AL-MARHUM YAM RAJA TUAH SHAH
MENCEMAR DULI MERAIKAN
ANAK-ANAK YATIM DAN TAHFIZ
BERTEMPAT: CINTA SAYANG GOLF RESORT, SUNGAI PETANI,KEDAH DARUL AMANBETA BERSAMA ANAKANDA RAJA PUTERA DAENG ISKANDAR SHAH INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI KEPADA SEMUA RAKAN2 FB DISELURUH DUNIA......SEMOGA AIDILFITRI INI MEMBAWA SERIBU KEGEMBIRAAN KEPADA ANDA SEMUA...


HARI RAYA PERTAMA BERSAMA AHLI KELUARGA  
  RAJA KESULTANAN MELAKA DAUL ISLAM  


BETA INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI KEPADA SEMUA RAKAN2 FB DISELURUH DUNIA......SEMOGA AIDILFITRI INI MEMBAWA SERIBU KEGEMBIRAAN KEPADA ANDA SEMUA.....


__________________________________

RAJA NOOR JAN SHAH IBNI AL-MARHUM Y.A.M. RAJA TUAH SHAH 
SEBAGAI SULTAN MELAKA DAN PERAK RIDZUAN YANG SAH

RAJA SULTAN BERDAULAT BERJIWA RAKYAT


                              

D.Y.M.M. PADUKA SERI SULTAN AHMAD SHAH (II) @
TUANKU RAJA NOOR JAN SHAH IBNI AL-MARHUM Y.A.M.RAJA TUAH SHAH
PEWARIS  TAHTA
 DYMM PADUKA SERI SULTAN MUHAMMAD SHAH (1)
(Marhum Durian Sebatang) Sultan Perak Ke-22 (1851-1857)
P.P.J.P, (Juble Perak Selangor Darul Ehsan)1985,
D.K (Kerabat Karaton Surakarta Hadiningrat)2008,
D.K.T. (Kerabat Tertinggi Kanjeng Pangeran Adipati Yang Membawa Gelaran : 
Pangeran Sentana)2010
Muncul Secara Rasmi Dimasyhurkan Pada 13 November 2005
SULTAN MELAKA DARUL ISLAM 
DAN 
PERAK DARUL RIDZUAN KE-35


PERHATIAN PENTING : 

BETA RAJA NOOR JAN SHAH IBNI AL-MARHUM Y.A.M.RAJA TUAH SHAH DENGAN INI MENGELUARKAN TITAH PERINTAN KE ATAS SULTAN AZLAN SHAH SUPAYA TURUN TAHTA SECARA TERHORMAT SEBAGAI SULTAN PERAK DARUL RIDZUAN KE-34.

DENGAN INI DIHARAP PIHAK YANG BERKENAAN DAPAT MENYUSUN DAN MEMBERI LALUAN KEPADA BETA UNTUK DIISTIHARKAN SEBGAI SULTAN PERAK KE-35.

TUNTUTAN INI DIBUAT BERDASARKAN KEPADA HAK YANG SEBENARNYA.SETELAH SEKIAN LAMA BETA MEMDIAMKAN DIRI TAPI NAMPAKNYA KEBENARAN TENTANG HAK YANG SEBENAR DIPERMAINKAN

NEGERI PERAK ADALAH NEGERI BERDAULAT, TAHTA PEMERINTAH MESTI DARI KETURUNAN RAJA YANG DIMULIAKAN ALLAH  DAN BERDAULAT.

NEGERI PERAK ADALAH NEGERI BERDAULAT TAHTA PEMERINTAH MESTI DARI KETURUNAN RAJA YANG DIMULIAKAN ALLAH DAN BERDAULAT.