SELAMAT DATNG KE HALAMAN DYMM SULTAN MELAKA DARUL ISLAM

SELAMAT DATANG KE HALAMAN DYMM SULTAN MELAKA DARUL ISLAM

Monday, 26 September 2016

TITAH BERKENAN SERI PADUKA BAGINDA AYAHANDA YANG DIPERTUAN AGONG MALAYSIA KE 14

MERAFAK SEMBAH,
KEBAWAH DULI YANG TERAMAT MULIA YANG DIPERTUAN AGONG- MENGJUNJUNG TITAH DULI TUANKU - DAULAT TUANKU

D.Y.M.M.SULTAN ABDUL MU'ADZAM SHAH ALMARHUM SULTAN BALISHAH
YANG DIPERTUAN AGONG MALAYSIA KE - 14 (2011-2016)
Al-Sultan Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Al-Marhum Sultan Badlishah (lahir 28 November 1927) merupakan Sultan Kedah ke-27 (1958 - kini) serta Yang di-Pertuan Agong Malaysia yang ke-5 (1970 - 1975) dan ke-14 (mulai 13 Disember 2011)

MENJUNJUNG KASIH KEBAWAH PADUKA AYAHANDA,
BETA ANAKANDA TUANKU RAJA NOOR JAN SHAH IBNI AL-MARHUM Y.A.M.RAJA TUAH SHAH 
BAHAWASANYA KEMUNCULAN ANAKANDA BUKAN BERTUJUAN MENJATUHKAN MANA-MANA PIHAK DAN MENGGUNGAT PEMERINTAHAN RAJA-RAJA YANG SEDIA ADA...TUNTUTAN ANAKANDA SEBAGAI SULTAN MELAKA DARUL ISLAM JUGA TELAH BERJAYA MENDAPAT SURAT PENGIKTIRAFAN MAHKAMAH KEADILAN ANTARABANGSA (ICJ) PADA TAHUN 2013...SEMOGA SEGERA DIMASYURKAN SECARA SAH.
ALHAMDULILLAHRABBILALAMIN,SEGALA PUJI-PUJI BAGI ALLAH TUHAN SERU SEKELIAN ALAM ATAS KEBESARANNYA.DAN TUNDUK PADA KEKUASAANYA.BETA AMAT BERSYUKUR KERANA TUNTUTAN BETA SEBAGAI PEWARIS RAJA KESULTANAN MELAKA TELAH DISAHKAN BENAR DAN DIBERI PENGIKTIRAFAN OLEH MAHKAMAH KEADILAN ANTARABANGSA (ICJ) YANG BERPUSAT DI BELANDA.PADUKA AYAHANDA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG MALAYSIA SERTA KERABAT-KERABAT NEGERI KEDAH TELAH BERKENAN DAN BERSETUJU ATAS PENGIKTIRAFAN TERSEBUT SETERUSNYA MEMBERI KUASA TAKHTA KEPADA ANAKANDA,TUANKU RAJA NOOR JAN SHAH IBNI AL-MARHUM Y.A.M.RAJA TUAH SHAH SEBAGAI SULTAN MELAKA DARUL ISLAM…ALHAMDULILLAH.Assalamualaikum dan Selamat sejahtera  kepada semua rakan-rakan yang melawat blogspot Beta :WWW.SULTANMELAKADARULISLAM.BLOGSPOT.COM di hormati sekelian dengan ini BETA, Tuanku Raja Noor Jan Shah Ibni Al-Marhum Y.A.M. Raja Tuah Shah Ibni Al-Marhum Y.A.M. Raja Alang  Muhammad Lajin Shah Ibni Al-Marhum Y.A.M. Raja Alang Abdul Rahman Shah Ibni Al-Marhum D.Y.M.M. Paduka Seri Sultan Abdullah Muhammad Shah (1) Sultan Perak ke-22 (1851-1857)

Kehilangan Raja Kesultanan Melaka yang terakhir membawa kepada Beta setelah 477 tahun kejatuhan Melaka pada 1511 dan disambung oleh anakanda baginda Sultan Ahmad Shah (1) tahun 1511-1528. Berakhir kerajaan Melaka bersambung ke negeri Perak oleh Sultan Muzaffar Shah (1) (Marhum Tanah Abang) menjadi sultan Perak Perak Pertama (1) pada tahun 1528-1549. Kesultanan terus bersambung kepada Sultan Abdullah Muhammad Shah (1) (Marhum Durian Sebatang) Sultan Perak ke -22 pada tahun 1851-1857 maka terputus pada tahun 1856 hingga ke hari ini. Dengan Kehendak dan Izin ALLAH S.W.T pada tarikh genapnya 100 tahun selepas kemangkatan Baginda maka Beta dilahirkan semula kerana darah yang mengalir di dalam diri Beta adalah berketurunan raja yang asal.

Beta adalah merupakan Bija Nigara, Bija Mentera dan Bija Benih yang mana merupakan benih raja bersejarah Negeri dan Negara yang dicari dan perlu dimasyurkan untuk pengetahuan rakyat demi memertabatkan dan menjaga Kedaulatan Raja-raja Melayu.

Berdasarkan kepada salasilah keturunan ini dapatlah memberitahu kepada pihak-pihak tertentu bahawa Sejarah Kesultanan Negeri Melayu Melaka Darul Islam perlu dikaji dan diselidiki. Ini penting untuk membangkitkan semula Warisan Sejarah Kesultanan Melayu Melaka. Ibarat kata Laksamana Hang Tuah " takkan Melayu hilang di dunia, hilangnya Raja Melaka bukannya hilang begitu sahaja, hilangnya akan muncul kembali bersama keturunannya"

13 November 2005 (1528-2005) setelah 477 tahun tidak dijalankan dan kini Beta muncul kembali secara rasminya dalam satu majlis Adat Istiadat Penganugerahan Watikah Gelar kali pertama (1) yang penuh gilang gembilang dan bersejarah di Dewan Komuniti Gombak, Taman Melati, Kuala Lumpur.

25 November 2013 (2005-2013) 9 tahun kemudian Beta, Telah mendapat Surat Pengiktirafan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang berpusat di Belanda
Ref:Sigl.Boe/Royal.Appointment.88888888-92/Universal.Trus Rating. Certification (Sebagai Pewaris Sah Takhta Raja Kesultanan Melaka Yang Berdaulat Juga Disebut (Malacca) dengan membawa Gelaran Sultan Melaka Darul Islam. 

Beta berharap dengan pencerahan ini maka terungkai  yang tersipul dan tersebunyi...Jika ada mana-mana pihak ingin mendapat kepastian yang lebih jelas sebarang pertanyaan...INSYA' ALLAH BETA AKAN MENJAWAB.
___________________________________________________________________________


UTUSAN SERI PADUKA BAGINDA YANG DIPERTUAN MELAKA DARUL ISLAM

DYMM TUANKU RAJA NOOR JAN SHAH IBNI AL-MARHUM Y.A.M.RAJA TUAH SHAH
RAJA KESULTANAN MELAKA DARUL ISLAM
Rujukan kami : SM/ICJ/14/01/01
Bertarikh:1hb Jan.2014

Kepada,
Setiausaha Sulit
DYMM SERI PADUKA YANG DI PERTUAN AGONG MALAYSIA,
Tuanku Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah
Istana Negara Malaysia.
Jalan Duta,50500 Kuala Lumpur,Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

PER:PENGTIRAFAN DARI MAHKAMAH AGONG ANTARABANGSA SEBAGAI SULTAN MELAKA DAUL ISLAM
__________________________________________________________________________________

Perkara diatas adalah dirujuk:-
Merafak sembah Menjunjung kasih Ke Bawah DYMM TUANKU SULTAN HALIM MUADZAM SHAH,
RAJA YANG DIPERTUANAGONG MALASIA.
Adalah dengan ini dimaklumkan bahawa Anakanda DYMM Tuanku Raja Noor Jan Shah Ibni Al-Marhum Yang Amat Mulia Raja Tuah Shah telah mendapat pengktirafan yang sah oleh MAHKAMAH AGONG ANTARABANGSA sebagai Pemilik Takhta KESULTANAN MELAKA dan dengan ini akan bergelar SULTAN MELAKA DARUL ISLAM.

Bersama-sama dengan surat ini Anakanda Lampirkan,surat asal tentang pengiktirafan tersebut,ICJ REFFRENCE:SIGL.BOE/ROYAL-APPOINMENT/88888888-92,Yang Bertarikh: 25hb.November.2013
Anakanda juga adalah Bija Nigara,Bija Mentera dan Bija Benih yang mana ia merupakan benih-benih raja yang menjadi sejarah Negeri dan Negara. Anakanda merasakan sampailah masanya sejarah ini perlu dimasyurkan dan diperjelaskan lagi kedudukannya agar segala yang kusut akan terungkai,yang tersimpul akan terlerai.
Akhir kata, dengan rasa penuh keinsafan dan rasa rendah diri,Anakanda mohon agar diadakan pertemuan yang boleh membawa kepada kesejeteraan kia bersama.
Segala bentuk kerjasama yang diberikan amat dihargai dan diucapakan Jutaan Terima Kasih.
SEKIAN
Anakanda akhiri warkah  ini dengan serangkap Pantun Melayu Bugis seperti berikut.

PISANG EMAS DIBAWA BELAYAR,MASAK SEBIJI DI ATAS PETI.
HUTANG EMAS BOLEH DI BAYAR,HUTANG BUDI DIBAWA MATI.


___________________________________________________________________________


UTUSAN SERI PADUKA BAGINDA YANG DIPERTUAN MELAKA DARUL ISLAM

DYMM TUANKU RAJA NOOR JAN SHAH IBNI AL-MARHUM Y.A.M.RAJA TUAH SHAH
RAJA KESULTANAN MELAKA DARUL ISLAM
Rujukan kami : SM/ICJ/14/01/03
Bertarikh:1hb Jan.2014

Kepada,

Y.A.B. DATUK SERI MOHD NAJIB BIN HJ.TUN ABDUL RAZAK,
Perdana Menteri Malaysia,
Pejabat Perdana Menteri,
Bangunan Perdana Putrajaya Preset A,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 Putrajaya,Wilayah Persekutuan, Malaysia. 
Istana Negara Malaysia.

PER:PENGTIRAFAN DARI MAHKAMAH AGONG ANTARABANGSA SEBAGAI SULTAN MELAKA DAUL ISLAM
_______________________________________________________________________________

Perkara diatas adalah dirujuk:-

Adalah dengan ini dimaklumkan bahawa Beta DYMM Tuanku Raja Noor Jan Shah Ibni Al-Marhum Yang Amat Mulia Raja Tuah Shah telah mendapat pengktirafan yang sah oleh MAHKAMAH AGONG ANTARABANGSA sebagai Pemilik Takhta KESULTANAN MELAKA dan dengan ini akan bergelar SULTAN MELAKA DARUL ISLAM.

Bersama-sama dengan surat ini Beta Lampirkan, surat asal tentang pengiktirafan tersebut,ICJ REFFRENCE:SIGL.BOE/ROYAL-APPOINMENT/88888888-92,Yang Bertarikh: 25hb.November.2013
Beta juga adalah Bija Nigara,Bija Mentera dan Bija Benih yang mana ia merupakan benih-benih raja yang menjadi sejarah Negeri dan Negara. Anakanda merasakan sampailah masanya sejarah ini perlu dimasyurkan dan diperjelaskan lagi kedudukannya agar segala yang kusut akan terungkai, yang tersimpul akan terlerai.
Akhir kata, dengan rasa penuh keinsafan dan rasa rendah diri, Beta mohon agar diadakan pertemuan yang boleh membawa kepada kesejeteraan kia bersama.
Segala bentuk kerjasama yang diberikan amat dihargai dan diucapakan Jutaan Terima Kasih.
SEKIAN
Beta akhiri warkah  ini dengan serangkap Pantun Melayu Bugis seperti berikut.

PISANG EMAS DIBAWA BELAYAR,MASAK SEBIJI DI ATAS PETI.
HUTANG EMAS BOLEH DI BAYAR,HUTANG BUDI DIBAWA MATI.
DYMM SULTA ABDUL HALIM MUADZAM IBNI  ALMARHUM SULTAN BALISSHAH SELAKU YANG DIPERTUAN AGONG MALAYSIA TELAH BERKENAN DENGAN SURAT ICJ DAN 
BERSETUJU JIKA MAJLIS RAJA-RAJA  MENGEMBALIKAN KUASA TAKHTA KESULTANAN MELAKA KEPADA DYMM TUANKU RAJA NOOR JAN SHAH IBNI AL-MARHUM YANG AMAT MULIA RAJA TUAH SHAH SEBAGAI SULTAN MELAKA DARUL ISLAM
JIKA PERANCANGAN ALLAH ITU BENAR SERTA MAHA BIJAKSANA LAGI ADIL...MAKA TIBALAH MASANYA WARIS SEBENAR EMPAYAR KESULTANAN MELAYU MELAKA YANG TELAH MENDAPAT PENGIKTIRAFAN OLEH MAHKAMAH ANTARABANGSA (ICJ) ADALAH TEPAT IALAH DYMM TUANKU RAJA NOOR JAN SHAH IBNI AL-MARHUM YANG AMAT MULIA RAJA TUAH SHAH.

PENYERAHKAN BATU PUTIH MENJADI HAK KEPADA SINGAPURA KERANA SURAT MAHKAMAH AGONG ANTARABANGSA (ICI)


BATU PUTIH MENJADI HAK SINGAPURA  KERANA AKUR DENDAN  SURAT -ICJ
Bagaimana pula dengan DYMM SULTAN MELAKA DARUL ISLAM  yang mendapat surat ICJ sebagai PEWARIS SAH TAKHTA KESULTANAN MELAKA tetapi masih belum dikembalikan hak..?

RKIB : 24/05/2008
Batu Putih hak Singapura - ICJ juga putuskan Middle Rocks kepunyaan Malaysia
Daripada NORAINI ABD. RAZAKMILIK SINGAPURA... Pemandangan dari udara, Pulau Batu Putih yang kedaulatannya diserahkan oleh ICJ kepada Singapura semalam. Pulau itu yang dikenali di Singapura sebagai Pedra Branca  7.7 batu nautika dari Johor dan 25 batu nautika dari Singapura. – Reuters

THE HAGUE, Belanda 23 Mei – Pertikaian mengenai status Pulau Batu Putih yang berlarutan selama 28 tahun akhirnya diputuskan hari ini oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di sini dengan menyerahkan kedaulatan pulau tersebut kepada Singapura.
Dalam penghakiman kira-kira sejam 45 minit itu, ICJ turut memutuskan bahawa Middle Rocks yang terletak kira-kira 0.5 batu nautika di selatan Pulau Batu Putih menjadi milik Malaysia manakala status satu lagi bentuk maritim iaitu South Ledge akan menjadi milik negara di perairan mana pulau itu terletak.
Pemangku Presiden ICJ, Hakim Awn Shawkat Al-Khasawneh ketika membaca keputusan kes tuntutan bertindih itu berkata, status mengenai kedaulatan ke atas Pulau Batu Putih diputuskan oleh majoriti 12-4 hakim, manakala majoriti 15-1 hakim pula bersetuju berhubung kedudukan Middle Rocks dan South Ledge.
Penyerahan kedaulatan Pulau Batu Putih yang dari sudut sejarahnya adalah milik Kesultanan Johor diputuskan oleh ICJ berdasarkan kepada surat balasan pemangku Setiausaha Kerajaan Negeri Johor pada tahun 1953 yang menyebut Johor tidak menuntut hak milik ke atas Pedra Branca, iaitu nama dalam bahasa Portugis bagi Pulau Batu Putih.
“Jawapan balas itu adalah berkaitan dengan pulau tersebut secara keseluruhannya dan bukan semata-mata rumah api.
“Apabila surat itu dibaca dalam konteks permintaan oleh Singapura mengenai maklumat status Pulau Batu Putih, adalah menjadi bukti bahawa surat berkenaan menyentuh isu kedaulatan pulau tersebut.
“Oleh itu mahkamah menyimpulkan bahawa surat jawapan itu jelas menunjukkan bahawa mulai tahun 1953, Johor maklum ia tidak lagi mempunyai kedaulatan ke atas Pedra Branca/Pulau Batu Putih,” kata Shawkat yang mempengerusikan persidangan ICJ bagi memutuskan tuntutan bertindih ke atas Pulau Batu Putih, Middle Rocks dan South Ledge.
Beliau bersidang bersama 15 orang hakim lain.
Tuntutan ke atas Pulau Batu Putih bermula pada 14 Februari 1980 apabila Singapura mengemukakan nota bantahan kepada Malaysia menuntut pulau itu sebagai sebahagian daripada wilayah berdaulatnya.
Tuntutan Singapura ke atas Middle Rocks dan South Ledge pula hanya timbul pada 6 Februari 1993 ketika berlangsungnya perbincangan dua hala di antara kedua-dua negara berhubung pertikaian Pulau Batu Putih.
Keputusan mahkamah itu adalah muktamad dan tiada mekanisme rayuan bagi keputusan ICJ yang merupakan badan perundangan tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.
Malaysia dan Singapura melalui satu perjanjian yang dimeterai di Putrajaya pada 6 Februari 2003 bersetuju untuk merujuk pertikaian sempadan berhubung Pulau Batu Putih kepada ICJ.
Perjanjian yang ditandatangani pada 9 Februari 2003 dan berkuat kuasa pada 9 Mei tahun sama itu antara lain berbunyi, “Melalui Perjanjian Khas, kedua-dua pihak memohon kepada ICJ untuk menentukan kedaulatan Pedra Branca/Pulau Batu Putih, Middle Rocks dan South Ledge milik Malaysia atau Singapura. Kedua-dua negara akan menerima keputusan mahkamah sebagai muktamad dan mengikat kedua-dua pihak.
Selepas menghantar memorial (hujah bertulis), kedua-dua negara memulakan hujah lisan pada 6 hingga 23 November lalu.
Memetik penghakiman kes tersebut secara lebih terperinci, Shawkat berkata, fakta kes menunjukkan bahawa sebaik sahaja menerima surat balasan dari Johor, Setiausaha Koloni Singapura telah menghantar satu memorandum dalaman kepada Peguam Negara yang menyebut bahawa beliau berpendapat “berdasarkan kekuatan surat jawapan itu, kita boleh menuntut Pedra Branca.”
Selain surat dari Johor pada 1953, mahkamah turut berpandukan kepada fakta kes berhubung tindak tanduk United Kingdom dan Singapura di Pulau Batu Putih yang menurut ICJ tidak terbatas kepada penyelenggara rumah api semata-mata.
Shawkat berkata, mahkamah berpendapat bahawa tindakan-tindakan Singapura termasuk menyiasat kemalangan marin di perairan pulau tersebut, kawalan mereka terhadap siri lawatan, pemasangan peralatan komunikasi kapal dan pelan penambakan lautnya jelas menunjukkan wujud a titre de souverain (tindak tanduk yang menunjukkan ia mempunyai kedaulatan) terutama selepas tahun 1953.
Malaysia, katanya, tidak menunjukkan tindak balas dalam bentuk apa sekali pun terhadap kegiatan-kegiatan Singapura malah pihak berkuasa Johor gagal melakukan sebarang tindakan ke atas Pulau Batu Putih bermula dari Jun 1850.
Lebih daripada itu, jelas beliau, keputusan mahkamah memihak kepada Singapura didorong oleh fakta republik itu bertindak mengeluarkan kebenaran kepada pegawai-pegawai dari Malaysia yang datang ke pulau berkenaan pada tahun 1978 bagi menjalankan kajian perairan di sekeliling Pulau Batu Putih.
Tuntutan
“Tindak tanduk itu dilihat menunjukkan wujudnya kedaulatan dan memberi sokongan yang amat penting kepada tuntutan Singapura terhadap kedaulatan Pedra Branca/Pulau Batu Putih,” kata Shawkat.
Shawkat yang mengetuai kumpulan 16 hakim termasuk dua hakim ad hoc yang masing-masing dilantik oleh Malaysia dan Singapura turut menarik perhatian mahkamah mengenai kegagalan Malaysia membantah pengibaran panji-panji British dan Singapura di Rumah Api Horsburgh di pulau itu yang turut memberi kesan kepada kes tuntutan bertindih itu.
Selain itu, enam peta yang dikeluarkan oleh Malaysia antara tahun 1962 dan 1975 yang dipertikaikan oleh Singapura kerana tertera perkataan ‘Lighthouse, P. Batu Puteh, (Horsburgh) (SINGAPORE) atau (SINGAPURA)' di Pulau Batu Putih turut menjadi rujukan ICJ yang disifatkan oleh barisan hakim sebagai mengesahkan bahawa Malaysia menganggap pulau itu adalah di bawah kedaulatan republik berkenaan.
“Mahkamah membuat kesimpulan berdasarkan titre de souverain Singapura, selain tindak-tanduk Malaysia termasuk kegagalannya untuk bertindak balas terhadap tindakan-tindakan republik itu, bahawa pada 1980 kedaulatan Pedra Branca/Pulau Batu Putih telah diserahkan kepada Singapura,” katanya.
Mengenai Middle Rocks, Shawkat berkata, bentuk maritim itu mempunyai status undang-undang yang sama dengan Pulau Batu Putih dari sudut sejarahnya iaitu kedaulatannya adalah di bawah kesultanan Johor.
Katanya, mengambil kira fakta tersebut, penyerahan Pulau Batu Putih kepada Singapura yang didorong oleh surat pada 1953 dan kegagalan Malaysia bertindak balas terhadap tindak tanduk republik itu tidak memberi kesan kepada Middle Rocks.
Oleh itu, jelas Shawkat, hak milik asal Middle Rocks kekal kepada Malaysia yang mewarisi kesultanan Johor, kecuali terbukti sebaliknya di mana mahkamah mendapati Singapura tidak mengemukakan sebarang bukti yang bertentangan.
Dalam keputusan mengenai hak milik South Ledge pula, kata Shawkat, mahkamah berpendapat bentuk maritim itu berada di perairan bertindih antara Pulau Batu Putih yang kini menjadi milik Singapura dan Middle Rocks yang kekal bersama Malaysia.
“Mahkamah hanya diminta untuk memutuskan kedaulatan ketiga-tiga bentuk maritim itu secara berasingan dan pada masa yang sama mahkamah tidak diberi kuasa untuk menetapkan garis persempadanan wilayah perairan Malaysia dan Singapura.
“Dalam hal ini, mahkamah merumuskan kedaulatan South Ledge adalah milik negara yang perairannya terletak bentuk maritim itu,” kata beliau.
Delegasi Malaysia ke ICJ hari ini diketuai oleh Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim; Ejen Malaysia dan Duta Tugas-Tugas Khas, Tan Sri Abdul Kadir Mohamad; Ejen Bersama, Datuk Noor Farida Ariffin; Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail; Ketua Setiausaha Kementerian Luar, Tan Sri Rastam Mohd. Isa; dan Timbalan Setiausaha (Pembangunan) Kerajaan Negeri Johor.
Barisan peguam antarabangsa yang mewakili Malaysia pula terdiri daripada Sir Elihu Lauterpacht, James Crawford, Nicolaas Jan Schrijver, Marcelo G. Kohen, dan Penelope Nevill. Lauterpacht bagaimanapun tidak hadir hari ini.
Singapura pula diwakili antara lain oleh Timbalan Perdana Menteri, S. Jayakumar; Ketua Hakim, Chan Sek Keong; Duta Kembara, Tommy Koh; dan Duta Anil Kumar Nayar.
RAJA NOOR JAN SHAH IBNI AL-MARHUM YANG AMAT MULIA RAJA TUAH SHAH
SEBAGAI SULTAN MELAKA DAN PERAK YANG SAH
DIWARTAKAN OLEH PIHAK BERNAMA PADA : SUNDAY MAY.2011

KERATAN JIWA MERDEKASila Layari : https://www.jiwa merdeka Raja Noor Jan Shah sebagai Sultan Melaka dan Perak yang sah