SELAMAT DATNG KE HALAMAN DYMM SULTAN MELAKA DARUL ISLAM

SELAMAT DATANG KE HALAMAN DYMM SULTAN MELAKA DARUL ISLAM

Sunday, 30 December 2012

ALAT-ALAT KEBESARAN RAJA KESULTANAN MELAYU MELAKA DARUL ISLAM


GAMBAR (KHAZANAH PUSAKA TURUN-TEMURUN) : KELENGKAPAN BARANG KEBESARAN SULTAN AHMAD SHAH IBNI SULTAN MAHMUD SHAH SULTAN MELAKA KE-9 TAHUN 1516 -1528 

1. SEPASANG KERIS PUSAKA TERSISIP DIPINGANG DAN DISANDANG DITANGAN
2. PENDING PERAK DAN BERTAHTAKAN EMAS
EMPAT CIRI PEMAKAIAN TANJAK RAJA SERI MAHKOTA PANJI ALAM
1. ANAK KERIS PERAK EMAS. 
2. SEPASANG BUNGA CINTA HATI (KANAN DAN KIRI)
3.SEKUNTUM BUNGA MAWAR BERBATU JET BIRU DAN HIJAU HADIAH DARIPADA SERI MAHARAJA CHINA PADA ZAMAN PEMERINTAHAN SULTAN MANSUR SHAH, SULTAN MELAKA KE-6 (1456-1477).
4. SEPASANG BURUNG MERAK PIPIT BERTAHTAKAN PERAK DAN BERLIAN.
BARANG BUKTI D.Y.M.M. TUANKU RAJA NOOR JAN SHAH IBNI AL-MARHUM Y.A.M. RAJA TUAH SHAH TERBUKTI TULEN.

GAMBAR (KHAZANAH) 1517 : 
KERIS BEDUT TANAH ADALAH ALAT KEBESARAN RAJA KESULTANAN MELAYU MELAKA YANG TELAH DIGUNAKAN OLEH SULTAN MELAKA PADA TAHUN 1516-1528. DI ATAS MATA KERIS TERSEBUT TERTERA UKIRAN NAMA '' AHMAD BIN MAHMUD PADA 1517 '' DAN PERKATAAN '' ALLAH MUHAMMAD MELAKA- ALLAH MUHAMMAD MELAKA-ALLAH MUHAMMAD MELAKA'' DI DALAM TULISAN JAWI, MERUPAKAN BARANG KEBESARAN RAJA KESULTANAN MELAKA.

GAMBAR (KHAZANAH) TAHUN 1517 : 
SEBILAH KERIS BEDUT TANAH YANG TERTERA DI DALAM TILISAN JAWI  PERKATAAN “ AHMAD BIN MAHMUD PADA 1517” DAN TERTERA PADA MATA KERIS TERSEBUT PERKATAAN ALLAH MUHAMMAD MELAKA-ALLAH MUHAMMAD MELAKA-ALLAH MUHAMMAD MELAKA
GAMBAR (KHAZANAH) TAHUN 1517 : 
SEBILAH KERIS BEDUT TANAH YANG TERTERA DI DALAM TILISAN JAWI  PERKATAAN “ AHMAD BIN MAHMUD PADA 1517” DAN TERTERA PADA MATA KERIS TERSEBUT PERKATAAN ALLAH MUHAMMAD MELAKA-ALLAH MUHAMMAD MELAKA-ALLAH MUHAMMAD MELAKA YANG DIPERTURUNKAN DARI GENERASI KE SATU GENERASI HINGGA KEPADA TUANKU RAJA NOOR JAN SHAH IBNI AL-MARHUM Y.A.M. RAJA TUAH SHAH SELAKU PEWARIS TAKHTA RAJA KESULTANAN MELAKA DARUL ISLAM.

RAJA AHMAD ATAU SULTAN AHMAD SHAH IBNI SULTAN MAHMUD SHAH ADALAH MERUPAKAN SULTAN MELAKA KE-9 (1516-1528). PADA TAHUN 1511 TELAH BERLAKU KEJATUHAN MELAKA KEPADA PORTUGIS. DALAM TEMPOH KEJATUHAN TERSEBUT SULTAN AHMAD SHAH TELAH BERJUANG UNTUK MENGAMBIL KEMBALI HAKNYA SEBAGAI PEMERINTAHAN. DENGAN HANYA MENGUNAKAN AKAL FIKIRAN DAN KEKUATAN TENAGA, MAKA PERTUGIS DAPAT DIKALAHKAN DALAM MASA LIMA (5) TAHUN SAHAJA (1511-1516). DALAM TEMPOH ITU JUGA, BAGINDA TELAH BERJAYA MANAKLUKI MELAKA KEMBALI DAN SETERUSNYA BERJAYA MENJADI PEMERINTAH MALAKA (1511-1528). PERSOALANYA SIAPAKAH RAJA MELAYU YANG GAGAH BERANI ? JAWAPANNYA: SULTAN AHMAD SHAH. INI KERANA BAGINDA HANYA MENGAMBIL MASA SELAMA LIMA (5) TAHUN SAHAJA UNTUK MENGALAHKAN MUSUH.GAMBAR (KHAZANAH) :
KEBESARAN SULTAN MELAKA, BUNGA MAWAR HADIAH SERI MAHARAJA CHINA DI ZAMAN  PEMERINTAHAN SULTAN MANSUR SHAH, 
SULTAN MELAKA KE-6 (1456-1477)